A minőségi fűrésztárcsák kiváló segítséget nyújtanak a fűrészgépekkel való munkavégzés során. Emiatt rendkívül fontos a megfelelő tárcsa kiválasztása.

 

 

 

Fűrésztárcsa minősége

A fűrésztárcsák minőségén nem érdemes spórolni, mivel az elvégzett munka végeredménye múlik rajta. A professzionális Kinkelder fűrésztárcsák kínálatából biztos megtalálja az Önnek legmegfelelőbbet.

Fűrésztárcsa kiválasztása

A gépnek megfelelő méretű tárcsa kiválasztása az első lépés. A legfontosabb a tárcsa külső átmérője és a furata. Nagyon fontos, hogy tisztába legyünk gépünk teljesítményével. Ne válasszon olyan tárcsát, amihez fűrészgépének nincs meg a teljesítménye!

A megfelelő fűrésztárcsa kiválasztása után rendkívül fontos a megfelelő fordulatszám és előtolási érték beállítása. Ezek paraméterek helyes beállításával növelhetjük a tárcsa éltartamát és a vágás minőségét.

 

 

 

 

Ilyenkor érdemes az alapvető tulajdonságokat megismerni a legjobb döntés érdekében. A választás mellett a szakszerű használat is fontos, ezért hasznos tippeket adunk az alkatrészek megkímélése céljából.

 

 

 

 

Fűrésztárcsa vastagsága

A vékonyabb fűrésztárcsák előnye, hogy használat közben kevesebb fűrészpor keletkezik, és csökken a hulladék mennyisége. A vékony kialakítással kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a pengék nagyon érzékenyek a hevítésre. A vékony pengék felhevítése miatt a munkavégzés minősége jelentősen romolhat, mivel a vágás egyenes helyett hullámos lehet. Sokan emiatt a vastagabb fűrésztárcsákat választják, mivel stabilabb használatot tesznek lehetővé.

Fogak anyaga

Bár néhány fűrésztárcsa acélfogakkal rendelkezik, szinte minden modern típus keményfém foghegyeket használ. Az újabb fűrésztárcsák az acélból készült típusokhoz viszonyítva akár ötvenszer hosszabb használatot képesek biztosítani a favágási munkák során. A keményfém kifejezetten törékeny, ezért célszerű fokozott óvatossággal dolgozni a fűrésszel.

 

Az Agrooroszi Kertigép Alkatrészek Webáruházának fűrésztárcsái kizárólag magas minőségű, hatékony munkavégzést garantáló termékek.

 

Fűrésztárcsa használatának előnyei és hátrányai

A fűrésztárcsa előnyei közé tartozik: termelékenyebb,mint a kézi fűrészelés. Beszorulás ellen biztosítva van, a fűrésztárcsa falvastagsága a középpont fele csökken. Egyenletes az előtolás a darabolás során. Minden fog egyformán van igénybe véve. Pontosabb darabokat lehet készíteni, mint kézi fűrészeléssel. Nagy munkaasztal, precíz vágások. Hátrányai: hogy nagyobb szaktudást igényel a kezelése, mint kézi fűrészelésnél. Állandó hűtést, kenést igényel. Ha nincs jól központosítva ütések léphetnek fel, ami a fűrésztárcsa tönkremeneteléhez vezet. Nem szabad fordítva működtetni.

Körfűrészgép alkalmazási területei

A körfűrész gépeket termelékenységük miatt, nagy sorozat gyártásánál alkalmazzák. Nagy munkadarabok darabolására is alkalmas mert a tárgyasztalnak állítható a magassága. Ahol a munkadarab pontossága és precizitása elengedhetetlen. A körfűrészgéppel a fémek izzó és hideg állapotban is fűrészelhetők. Nemcsak tengelyszerű alkatrészek vágására alkalmazható, hanem más alakzatok is vághatók vele.

 

 

A tárcsáknál is igaz, hogy jó minőségű vágást megfelelő gép és szerszám kiválasztásával tudunk elérni. Az alapvető különbségekről a szalaggal szemben korábban írtunk (merevebb, gyorsabb, jobb minőségű vágás, magasabb ár, újraélezhetőség).

A leggyakrabban használt típusok a wolfram-molibdén ötvözésű HSS gyorsacél (az ötvözőknek köszönhetően kemény, kopásálló tárcsa, a legtöbb anyagminőség vágására alkalmas), a wolfram-molibdén-kobalt ötvözésű HSSE gyorsacél (a kb. 5% kobaltnak köszönhetően magasabb hőmérsékletű vágásnál sem romlik a vágás minősége, így alkalmas erősen ötvözött acélok és rozsdamentes acélok vágására) és a keményfém lapkás (nagy szilárdságú acélok vágására, száraz vágásra, kiemelkedő teljesítmény). A gyorsacél tárcsáknál felületkezeléssel, illetve különböző bevonatokkal igyekeznek javítani a mechanikai tulajdonságokat és kopásállóságot, valamint a különféle anyagminőségek vághatóságát.

 

A vágási feladatnak megfelelő tárcsa, az előírt optimális fordulatszám és előtolás értékek az alapjai a fűrésztárcsa használatának és megóvásának is. Azonban néhány szabály betartásával a szalaghoz hasonlóan kedvezően tudjuk befolyásolni az élettartamot. Ha új tárcsát rakunk fel a gépre, mindig ellenőrizzük az oldalsó támasztógyűrűk tisztaságát, semmilyen anyagdarab vagy forgács ne kerüljön az összeszorított felületek közé (feszültséget kelt, töréshez vezet).

Ellenőrizzük a tárcsa szorítását, a nem megfelelő szorítás szintén töréshez vezethet. Használjunk hűtő-kenő folyadékot és forgácstisztító kefét, így nemcsak jobb vágást, de hosszabb élettartamot is biztosítunk.

 

A gép kapacitása a gyári tárcsaátmérőhöz van megadva (a csökkenés kapacitáscsökkenéssel jár, ezt a újraélezésnél is vegyük figyelembe), a burkolatok is ahhoz vannak méretezve, illetve a kerületi sebesség csökkenése a vágási minőséget is negatívan befolyásolja. Itt is figyeljünk a gépképességre és ennek megfelelően válasszunk tárcsát. Ezután rátérhetünk a vágandó anyagra. Dönthetünk úgy, hogy egy általános felhasználásra szánt tárcsát használunk, vagy valamelyik anyagminőségre kihegyezett bevonatú és fogkialakítású tárcsát választunk.

A fogszám és a fogalak kiválasztásánál a vágandó anyag típusát (tömör anyag vagy üreges) alakját és méretét kell figyelembe venni.

A piacon jelenleg elérhető fűrészgép kínálat igen nagy és a kiválasztás elég sok szempont alapján történhet. A rövid bevezetőben szerepelt, hogy a szerszám által végzett főmozgás lehet forgó vagy egyirányú végtelenített (az alternáló mozgást végző szerszámokkal és gépekkel ipari felhasználásról ma már nem beszélhetünk).

Első lépésként el kell döntenünk, hogy tárcsás vagy szalagos gépre van szükségünk. A korábbi trend a tárcsás daraboló gépek vásárlása volt, azonban a szalagos gépek fejlődése következtében (bár a tárcsás gépek ugyanúgy fejlődtek) jelenleg az egyensúly teljesen eltolódott a szalagos gépek irányába. Mindkét technológiának megvan a maga előnye, hátránya. A pontos igények feltárása, előnyök és hátrányok mérlegelése után magabiztosan tudunk a két technológia között választani.

A tárcsás daraboló gépek szerszáma egy fűrésztárcsa, ami jóval merevebb, mint a fűrész szalag, így könnyű belátni, hogy a merevség nagyobb előtolást, ezáltal egyes vágásoknál nagyobb termelékenységet eredményez.

A tárcsa merevsége továbbá jobb minőségű vágott felületet is jelent a különböző rezgések és az erőhatásokkal szembeni nagyobb ellenállás miatt. A szerszám merevségének harmadik nagy előnye a pontosság. A tárcsás gépeknél a maximálisan vágható keresztmetszet a tárcsaátmérő függvénye. Az iparban leggyakrabban használt tárcsaátmérő 350-400mm között található, így a maximálisan vágható keresztmetszetek kb. átmérő 130mm vagy 180x100mm. Általánosságban elmondható, hogy ez a kapacitás a legkisebb szalagos gépekével azonos, így a tárcsás darabolás legnagyobb hátránya a kis kapacitás. Ezen kívül a szélesebb szerszám nagyobb vágási veszteséget (néhány milliméter különbség) jelent. A szerszámok ára is eltér, ez az anyagminőség és kialakítás függvénye, általánosságban azonban elmondható, hogy a tárcsa ára magasabb, mint a szalagoké. Ez a különbség a tárcsák többszöri újraélezhetőségével jelentősen csökkenthető.

A szalagos gépek hódítása mögött a gyártók fejlesztési versenye található. A mai gépek az alapanyagok, valamint a gyártási minőség és pontosság folyamatos fejlesztése miatt gyorsabbak és pontosabbak a korábbi modelleknél.

Mivel a tárcsás darabolóknál sem állt meg a fejlődés, így az egyes vágások gyorsasága és minősége továbbra is rosszabb, mint tárcsás gépeknél. Ugyanakkor a szalagos gépek kapacitása jóval nagyobb, mint a tárcsás gépeké. A nagyobb kapacitás nagyobb méretű kötegek képzését és vágását is lehetővé teszi. Bizonyos esetekben a kötegek vágása nagyobb termelékenységet eredményez.