EISELE TÁRCSÁS DARABOLÓK
Tárcsás darabolók, kézi, félautomata és automata kivitelben

A tárcsás darabolók szerszáma egy fűrésztárcsa, ami jóval merevebb, mint a fűrész szalag, így könnyű belátni, hogy a merevség nagyobb előtolást, ezáltal egyes vágásoknál nagyobb termelékenységet eredményez.

A tárcsa merevsége továbbá jobb minőségű vágott felületet is jelent a különböző rezgések és az erőhatásokkal szembeni nagyobb ellenállás miatt. A szerszám merevségének harmadik nagy előnye a pontosság. A tárcsás gépeknél a maximálisan vágható keresztmetszet a tárcsaátmérő függvénye. Az iparban leggyakrabban használt tárcsaátmérő 350-400mm között található, így a maximálisan vágható keresztmetszetek kb. átmérő 130mm vagy 180x100mm. Általánosságban elmondható, hogy ez a kapacitás a legkisebb szalagos gépekével azonos, így a tárcsás darabolás legnagyobb hátránya a kis kapacitás. Ezen kívül a szélesebb szerszám nagyobb vágási veszteséget (néhány milliméter különbség) jelent. A szerszámok ára is eltér, ez az anyagminőség és kialakítás függvénye, általánosságban azonban elmondható, hogy a tárcsa ára magasabb, mint a szalagoké. Ez a különbség a tárcsák többszöri újraélezhetőségével jelentősen csökkenthető.

 

Milyen anyagokat szeretnék vágni a géppel?

A vágandó anyagminőség szintén alapvető paraméter a fűrészgép kiválasztásakor. Nem ugyanolyan tárcsa fordulatszám kell rozsdamentes acél, szénacél vagy alumínium alapanyag esetén. Megfelelő vágási minőséget és termelékenységet csak az anyagnak megfelelő vágási sebességgel érhetünk el.

 

Kézi, félautomata vagy automata?

A tárcsás darabolók működtetés szempontjából megkülönböztetünk egyszerű manuális, félautomata és automata gépeket. A manuális működtetésű a legegyszerűbb, ezáltal a legolcsóbb megoldás is. Manuális működtetésnél minden mozgást a gépkezelő végez. Az előtolást is a gépkezelő végzi, aki legyen bármilyen tapasztalt, nem képes azt a vágás során egyenletesen biztosítani, ez meglátszik a vágott felületen is, valamint nem lehet betartani a technológiai utasításban előírt előtolás értéket.

A félautomata tárcsás darabolók (ciklus: gombnyomásra a satu zár, a vágófej elindul és elvégzi a vágást majd visszatér a kiinduló helyzetbe) képesek a kezelő nélküli vágásra, a gépi előtolás egyenletes, termelékenyebb és jobb minőségű vágást tesz lehetővé. Az egyenletes előtolásnak köszönhetően kötegelt vágások elvégzésére is alkalmas bár ennek nélkülözhetetlen feltétele még a köteg megfelelő, vertikális irányú rögzítése is. A teljesen automata gépek (ciklus: vágási méret beállítása anyagelőtolóval, satu zár, vágófej elvégzi a vágást, majd visszaáll a kiinduló helyzetbe, ciklus újraindul a programnak megfelelően) minimalizálja az emberi tényezőt és a lehető legkevesebbre redukálja az emberi hibát. A lehető legpontosabb vágásokat és legjobb vágási felületet biztosítja. A gép ára ez esetben a legmagasabb és valamilyen szintű képzettséget is igényel a gépkezelőtől.

 

Opciók?

A tárcsás darabolók számos opció érhető el. Ha a 3 fő kérdést tisztáztuk, már csak a rengeteg opció közül kell kiválasztani azokat, amik a felhasználást számunkra a legoptimálisabbá és legkényelmesebbé teszi.

 

www.behringer.net