EISELE TÁRCSÁS DARABOLÓK
Tárcsás darabolók, kézi, félautomata és automata kivitelben

A tárcsás darabolók szerszáma a fűrésztárcsa, amely jóval merevebb, mint a fűrészszalag, ebből következik, hogy a merevség nagyobb előtolást, ezáltal egyes vágásoknál nagyobb termelékenységet eredményez.

A tárcsa merevsége továbbá jobb minőségű vágott felületet is jelent a különböző rezgések és az erőhatásokkal szembeni nagyobb ellenállás miatt. A szerszám merevségének harmadik nagy előnye a pontosság. A tárcsás gépeknél a maximálisan vágható keresztmetszet a tárcsaátmérő függvénye. Az iparban leggyakrabban használt tárcsaátmérő 350-400 mm között található, így a maximálisan vágható keresztmetszetek kb. 130 mm vagy 180×100 mm átmérőjűek. Általánosságban elmondható, hogy ez a kapacitás a legkisebb szalagos gépekével azonos, ezért a tárcsás darabolás legnagyobb hátránya a kis kapacitás. Ezenkívül a szélesebb szerszám nagyobb vágási veszteséget jelent (néhány milliméter különbség). A szerszámok ára is eltér: ez az anyagminőség és kialakítás függvénye, de rendszerint a tárcsa ára magasabb, mint a szalagoké. A különbség azonban a tárcsák többszöri újraélezésével jelentősen csökkenthető.

 

Milyen anyagokat szeretnénk vágni a géppel?

A vágandó anyagminőség szintén alapvető paraméter a fűrészgép kiválasztásakor. Más tárcsa fordulatszám kell rozsdamentes acél, szénacél vagy alumínium alapanyag esetén. Megfelelő vágási minőséget és termelékenységet csak az anyagnak megfelelő vágási sebességgel érhetünk el.

 

Kézi, félautomata vagy automata?

A tárcsás darabolók működtetése szempontjából megkülönböztetünk manuális, félautomata és automata gépeket. A manuális működtetésű gép a legegyszerűbb, ezáltal a legolcsóbb megoldás is. Manuális működtetésnél minden mozgást a gépkezelő végez. Az előtolást is a gépkezelő végzi, aki legyen akármilyen tapasztalt, mégsem lesz képes azt a vágás során egyenletesen biztosítani. Ez meglátszik majd a vágott felületen is, valamint a technológiai utasításban előírt előtolás értéket sem lehet pontosan betartani.

A félautomata tárcsás darabolók (ciklus: gombnyomásra zár a satu, a vágófej elindul és elvégzi a vágást, majd visszatér a kiinduló helyzetbe) képesek a kezelő nélküli vágásra, a gépi előtolás egyenletes, termelékenyebb és jobb minőségű vágást tesz lehetővé. Az egyenletes előtolásnak köszönhetően kötegelt vágások elvégzésére is alkalmas, bár ennek nélkülözhetetlen feltétele még a köteg megfelelő vertikális irányú rögzítése is. A teljesen automata gépek (ciklus: vágási méret beállítása anyagelőtolóval, satu zár, vágófej elvégzi a vágást, majd visszaáll a kiinduló helyzetbe, ciklus újraindul a programnak megfelelően) minimalizálják az emberi tényezőt és a lehető legkevesebbre redukálják az emberi hibát. A lehető legpontosabb vágásokat és legjobb vágási felületet biztosítják. A gép ára ebben az esetben a legmagasabb és bizonyos szintű előképzettséget is igényel a gépkezelőtől.

 

Opciók

A tárcsás darabolókhoz számos opció érhető el. A fenti 3 fő kérdést tisztázása után, már csak a rengeteg opció közül kell kiválasztani azokat, amelyek a felhasználást számunkra a legoptimálisabbá és legkényelmesebbé teszik.

 

www.behringer.net